5 tips & tricks voor het huiselijk inrichten van je bevalruimte
- Hanna Troch
- 17 mrt
- 4 minuten om te lezen

Los van de plaats waar je graag wil bevallen, speelt de inrichting van de plek een grote rol op hoe jij je bevalling ervaart. Als jij je thuis voelt en rust kan voelen door de aankleding van de ruimte, kan dit een positieve impact hebben op hoe jouw bevalling verloopt. Je lichaam zal namelijk door de rust die je voelt meer oxytocine en endorfine aanmaken. Deze hormonen zorgen ervoor dat je in een roes komt waardoor je je kan afsluiten van de buitenwereld en je minder pijn, ongemak en schaamte voelt. Langs de andere kant zorgt een veilig en geborgen gevoel voor minder adrenaline, het hormoon dat de bevalling gaat afremmen.

Veel ziekenhuizen pakken uit met ‘huiselijke verloskamers’ op het verloskwartier. Vaak is er jammer genoeg maar één zo een kamer op de afdeling en moet je al geluk hebben dat die net vrij is als jij binnenkomt om te bevallen. En dan nog kan dit niet helemaal als thuis aanvoelen: het zijn niet jouw meubels, de geur is wat vreemd of de kleur van de muren staat je gewoon echt niet aan. Maar ook thuis kan de aan- of afwezigheid van verschillende zaken ervoor zorgen dat het nog gezelliger is en je rustig in die bevalbubbel kan duiken. Hier zijn mijn beste tips hoe je zelf je bevalruimte huiselijk kan inrichten en zo een plekje creëren dat helemaal eigen is aan wie jij bent!
Sfeervolle verlichting
Vrouwen sluiten vaak automatisch de ogen tijdens het opvangen van weeën. Wanneer je dan even de ogen opent, is het aangenaam dat het licht in de ruimte niet te fel is. Fel of hard licht kan je steeds weer wat in een alertere status brengen (lees: meer adrenaline) waardoor er minder ruimte is voor die andere hormonen die nodig zijn om je bevalling goed op gang te brengen (lees: oxytocine en endorfine). Zachte, warme verlichting kan dus een kalmerende sfeer creëren. Denk hierbij aan kaarsen (in het ziekenhuis zijn echte kaarsen vaak niet toegestaan, dus voorzie daar kaarsjes op batterijen), lichtjesslingers, een zoutlamp, het licht van een knetterend haardvuur, dimbare lampjes, … en geef je verlosruimte zo een gezellige, warme gloed. Je geboortefotograaf zal je trouwens ook dankbaar zijn voor die extra sfeerverlichting! ;-)

Comfortabele meubels
Niets zo vervelend als geen comfortabele houding vinden tijdens je bevalling! Thuis kan je in je eigen comfy meubels zitten, liggen en hangen, maar deze kan je natuurlijk niet zo gemakkelijk meenemen naar het ziekenhuis. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, kan je thuis op zoek gaan naar die zaken waar jij naar teruggrijpt om je lekker knus te installeren in je zetel of bed. Slaap je zalig met een borstvoedingskussen tussen je benen? Heb je een favoriet kussentje waar je zo heerlijk op ligt met je hoofd? Of heb je een yoga-matje waar je zwangerschapsoefeningen zo smooth op gaan? Deze dingen kan je allemaal wel meenemen naar het ziekenhuis zonder een verhuiswagen te moeten inhuren.

De geur van thuis
Tijdens je arbeid en bevalling staan al je zintuigen op scherp, en dus ook je geur. Je eigen huis heeft zijn eigen typische geur, die dit echt jóuw thuis maakt. Als je thuis bevalt, heb je hier dus al meteen een grote voorsprong. Wees je er echter ook bewust van dat de personen die bij jou thuis komen om je bij te staan tijdens de bevalling, ook een geur meebrengen (parfum, rookgeur, geur van huisdieren, …). Je kan op voorhand vragen aan je bevallingsteam om vb geen parfum te dragen of te roken tijdens je bevalling (wees gerust, de meeste geboortezorg-werkers in de eerstelijnszorg zijn zich goed bewust van de invloed van sterke geuren op je bevalling). Als je hiervan houdt kan je ook nog wat extra geur toevoegen, zoals wierook met een geur die extra rust geeft zoals bijvoorbeeld sandelhout. Of maak gebruik van aromatherapie en verspreid met een diffuser de geur van lavendel, kamille of jasmijn door de kamer.

In het ziekenhuis kan je door het meenemen van bepaalde attributen die goed geur vasthouden, een beetje van de geur van thuis binnenbrengen in je verloskamer. Denk bijvoorbeeld aan een dekentje waar je thuis altijd lekker onder zit (je hoeft dit zeker niet te wassen voor je het klaarsteekt in je ziekenhuiskoffer!) of een zachte knuffel van een ouder kindje. Zo kan je net die extra touch geven die je nodig hebt om je helemaal veilig en vertrouwd te voelen in een ruimte waar veel onbekende geuren zijn.
Muziek tijdens de bevalling
Sommigen houden van volledige stilte, anderen vinden die oorverdovende stilte net heel storend. Hou je van wat muziek, maak dan op voorhand een afspeellijst met nummers waar je van houdt. Probeer wat te denken aan verschillende stijlen of types muziek, zodat je afhankelijk van waar je nood aan hebt op dat moment, een andere afspeellijst kan kiezen (tijdens je bevalling is je lichaam zo hard aan het werk dat je soms zelfs simpelweg niet op de titel van je favoriete nummer kan komen). Sommige vrouwen hebben een voorkeur voor muziek zonder tekst (bijvoorbeeld klassieke muziek) of natuurgeluiden en meditatieve geluiden. Een koptelefoon of oortjes kunnen de voorkeur hebben als je volledig afgesloten wil zijn van al het omgevingsgeluid.
Het minste geluid kan je volledig uit je roes halen. Het kan daarom handig zijn je partner op voorhand te vertellen dat je extra gevoelig zal zijn aan geluid en luidop praten soms als heel storend kan ervaren worden. Zacht fluisteren kan vaak al genoeg zijn om te communiceren.

Persoonlijke accenten en affirmaties
Als laatste kan je ook nog wat persoonlijke accenten en affirmaties toevoegen. Een schilderij of tekening die jouw overgang naar het moederschap symboliseren, affirmaties of mantra’s die je helpen om je verder te helpen doorheen de weeën, … zijn allemaal leuke, persoonlijke zaken waarmee je de kamer of het huis kan aankleden.
Ik hoop dat deze tips je helpen om een warme, rustgevende omgeving te creëren tijdens je bevalling. Wat vind je van deze ideeën? Heb je specifieke voorkeuren of extra tips die je zou willen delen?
Comments