top of page

Natuurlijke middeltjes waarmee je zelf weeën kan opwekken


Op een bepaald moment heb je het gehad. Die baby moet er uit en wel NU METEEN! Ik had het zelf ook voor bij de zwangerschap van mijn tweede dochter. Die negen maanden leken dubbel zo lang te duren en ik besliste dat het ideaal zou zijn als de bevalling zo ergens vlak na de 37 weken zwangerschap zou plaatsvinden (iets met meerdere verjaardagen in één maand binnen ons gezin en een moeder die graag de touwtjes in handen heeft).Ananas, tonic, frambozenbladeren, dadels en hete peper op een houten boomschijf gepresenteerd
© Hanna Troch

De bevalling is een natuurlijk proces dat -als we alles gewoon zelf zijn gang laten gaan- wordt gestart door de baby. De baby scheidt het hormoon cortisol af, wat ervoor zorgt dat de baarmoedermond verslapt en het proces van de ontsluiting begint. De bevalling kan ook in gang worden gezet door medische interventies, zoals strippen, het plaatsen van een ballonkatheter of het toedienen van weeënopwekkers. Maar net zoals veel andere mama’s stond ik voor die medische interventies niet te springen (en dit was op 37 weken natuurlijk ook nog niet aan de orde) en dus ging ik op zoek naar natuurlijke middeltjes om zelf weeën op te wekken.


Net zoals veel andere mama’s stond ik voor die medische interventies niet te springen.

Ik vond online al snel hele waslijsten met natuurlijke middeltjes om de bevalling te stimuleren. Als ouder-in-spé hebben we natuurlijk al genoeg was (hèhè) en omdat jullie je kostbare tijd waarschijnlijk liever in andere dingen steken dan het uit zoeken van welke middeltjes effectief zijn, zocht ik dit voor jullie uit. Gebaseerd op mijn eigen ervaring (jup ik testte een groot deel van onderstaande middeltjes zelf uit), wetenschappelijke literatuur en natuurlijk het nodige googlen!Seks


Bij mijn eerste zwangerschap was ik er sterk van overtuigd dat het hebben van seks de bevalling in gang had gezet. Tegen het einde van de zwangerschap maakt het lichaam van de zwangere prostaglandine aan. Dit zorgt voor het verweken van de baarmoedermond en het opwekken van weeën. Prostaglandine zou ook in sperma zitten en dus op deze manier zou het hebben van seks helpen om de bevalling in gang te zetten. Daarnaast zou een orgasme de baarmoeder laten samentrekken. Ook het stimuleren van de tepels zou helpen, doordat dit de productie van oxytocine kan stimuleren, het ‘knuffelhormoon’ dat de weeën opwekt. Het lijkt erop dat vrijen dat kleine duwtje kan geven dat soms nodig is om alles in gang te zetten. Het werd mij dan ook aangeraden door de vroedvrouwen. Bij een kleine zoektocht door de literatuur vond ik echter geen wetenschappelijke onderbouwing hiervoor. Zo geeft onder meer een uitgebreide systematische review en meta-analyse aan dat er geen verband is tussen 'seksuele interactie' en het spontaan begin van de bevalling.


Het lijkt erop dat vrijen dat kleine duwtje kan geven dat soms nodig is om alles in gang te zetten.

Ananas, bitter lemon of tonic


Zowel ananas (meer specifiek het hart van de ananas), bitter lemon, als tonic bevatten de stof kinine. Dit geeft een bittere smaak en zou volgens menig grootmoeder hét middel zijn om je bevalling op te wekken. De wetenschappelijke basis is echter nihil en als het toch al zou werken, zou je hier meer dan wat realistisch is van moeten eten en/of drinken om effect te hebben. Kinine zou daarnaast schadelijk kunnen zijn voor je baby in hoge concentraties. Kiezen voor het minste kwaad (nog even verder waggelen met die dikke buik) lijkt mij hier dan ook een verstandige keuze.Volle maan


Er bestaat een oud gezegde dat er meer baby's worden geboren bij volle maan. Dit gezegde is gebaseerd op de gedachte dat de maan een invloed heeft op de baarmoeder, net zoals op de getijden. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit klopt. In een onderzoek uit 2019 werden verschillende onderzoeken naast elkaar gelegd om te kijken of er een verband is tussen de volle maan en het aantal geboortes. Er werd geen verschil gevonden in het aantal baby's dat werd geboren bij volle maan, in vergelijking met andere maanstanden. Je kan dus met een gerust hart toezeggen voor dat gezellige dinertje met je partner onder het licht van de (volle) maan!


Je kan met een gerust hart toezeggen voor dat gezellige dinertje met je partner onder het licht van de (volle) maan!


Frambozenbladthee


Frambozenblad wordt vaak genoemd als basis voor een thee die je tegen het einde van de zwangerschap (vanaf 37 weken) kan drinken om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Frambozenblad zou de spieren van de baarmoeder versterken, waardoor de weeën effectiever zijn en er minder bloedverlies zou zijn na de bevalling. Enkele kleinschalige onderzoeken bevestigden dat het drinken van frambozenbladthee voor de bevalling een positief effect heeft op het aantal interventies tijdens de bevalling en de duur van de bevalling. Het helpt dus niet om de bevalling zelf op te wekken, maar vooral om je baarmoeder goed voor te bereiden. Ook andere kruiden zoals vrouwenmantel, duizendblad en gember worden vermeld als baarmoederstimulerend en dus ook mogelijks weeënopwekkend. Het is echter aangeraden om steeds in overleg met je verloskundige deze kruiden te gebruiken en niet te overdrijven met de hoeveelheden.DadelsDadels? Inderdaad, dadels. Ik leerde dit tijdens mijn eerste zwangerschap kennen via mijn vroedvrouwen en in tegenstelling tot eerder genoemde middeltjes zoals tonic, is dit ook gewoon lekker én gezond! Volgens wetenschappelijk onderzoek zou het eten van dadels vanaf 36 weken zwangerschap helpen om je bevalling op te wekken. De bevalling zou vaker spontaan op gang komen (ja dat willen we!), de ontsluiting zou vlotter verlopen en de actieve fase van de bevalling is mogelijk korter.


Dadels in kommetje
© Hanna Troch

Wonderolie of pittig eten


De darmkrampen die hierbij ontstaan, zouden de baarmoeder prikkelen en zo de weeën opwekken.

Wonderolie (castorolie of ricinusolie) is een plantaardige olie die wordt gemaakt van de vruchten van de wonderboom. Het kent een ruime waaier aan toepassingen, waaronder het gebruik bij de productie van o.a. remvloeistof, verf, zeep, ... . Daarnaast zou het zijn nut bewezen hebben als wondermiddel bij verschillende huidaandoeningen, je haar prachtig laten stralen, een ontstekingsremmende werking hebben en gebruikt worden als … laxeermiddel! De darmkrampen die hierbij ontstaan, zouden de baarmoeder prikkelen en zo de weeën opwekken. Dit zou echter vooral een zetje in de rug zijn, wanneer de weeën al bijna op gang zijn. Ook pittig eten kan nogal een pittig effect hebben op de darmen en dus op een gelijkaardige manier als wonderolie werken. Kleine sidenote: enkel te gebruiken wanneer je reeds voorbij je uitgerekende datum bent, en dan nog stel ik mij de vraag of je je maag en darmen helemaal overhoop wil leggen (het spul heeft volgens wat ik las een vreselijk vieze smaak), net voor je een nog zwaardere ‘race’ tegemoet gaat?Voetreflexologie en massage


Sommigen zweren bij voetreflexologie, waarbij bepaalde drukpunten op de voet de bevalling zouden in gang zetten. Naast de reflexologische effecten (waar ik zelf geen ervaring mee heb), brengt een massage ook ontspanning. Rust, zowel fysiek als mentaal, zijn volgens mij KEY om je lichaam helemaal in die beval-modus te krijgen. Je hart gaat trager kloppen, er gaat meer zuurstofrijk bloed naar je baarmoeder en de stoffen oxytocine en endorfine komen vrij. Maar dit is zeker geen betoog om in je luie zetel te gaan liggen wachten op die baby. Want het tegenovergestelde is eigenlijk ook belangrijk. Voldoende beweging zou helpen om je baby in de ideale positie te krijgen waardoor de geboorte in gang kan worden gezet.


Rust, zowel fysiek als mentaal, zijn volgens mij KEY om je lichaam helemaal in die beval-modus te krijgen.

Het begint stilaan wel te dagen zeker? Veel middeltjes zijn eigenlijk nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd als effectief om de bevalling op gang te brengen. Je kan het natuurlijk altijd gewoon proberen, zeker wanneer je de uitgerekende datum nadert en indien er geen contra-indicaties zijn. Bij de meeste middeltjes is de enige mogelijke bijwerking het opwekken van weeën, en dat is wat we hier net willen, hoera! En als het toch niet werkt, kun je altijd nog een film kijken, gezellig bij elkaar kruipen in de zetel, vergezeld van een heerlijke (non-alcoholische) gin-tonic en een kommetje dadels -ofcourse! Of we houden het op een laatste grootmoeders-wijsheid:De baby komt wanneer hij er klaar voor is!

(En dan nog zullen er altijd mensen zijn die zeggen: “bij mij heeft dit écht gewerkt!”

Of was het gewoon de baby die er genoeg van had?)

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page